Vihdin Ekokylä ry:n käyttämiä laitteita on mahdollista myös lainata kohtuulliseen hintaan:

Laite Merkki Lainaushinta Lisätiedot
Ruohonleikkuri Klippo Champion 20€/vrk, 10€/8h, 8€/4h, 5€/2h Polttoaine: 4 tahti, 95E/98E/pienkonebensa.
Raivaussaha Stihl FS 260 25€/vrk, 13€/8h, 9€/4h Kolme terää: siima-, kolmipää- ja raivausterä. Valjaat. Polttoaine: 2 tahti bensa/pienkonebensa 2-t. 
Puutarhajyrsin Viking 585 20€/vrk, 10€/8h, 8€/4h, 5€/2h Max työleveys 85cm, kovemmassa maassa kapeampi. Polttoaine: 4 tahti, 95E/98E/pienkonebensa.

Vajaan tankin täyttämisestä palautettaessa veloitetaan 2€ lisähintaa.  

 

Lainausehdot:      
Laina-aika Laina-aika on nouto- ja palautusajan välinen aika ellei toisin sovita. Laina-aika lasketaan riippumatta siitä onko laite ollut käytössä tai ei.
Palautus ja huolto Laite palautetaan sovittuna aikana. Lainaksiottaja huolehtii että laitteet palautetaan puhdistettuna ja tankattuna sekä muutenkin sellaisessa kunnossa, kun se oli noudettaessa. Mikäli puhdistus ja tankkaus on jäänyt tekemättä veloitetaan niistä erikseen. Lainaushintaan ei sisälly kuljetus, voiteluaine eikä polttoaine ellei niistä ole erikseen sovittu. Näissä mielellään kyllä autetaan ja neuvotaan, jotta käyttö olisi sujuvaa ja laitteet pysyisivät kunnossa.
Käyttö ja vastuu Lainaksiottajan tulee käyttää laitteita huolellisesti vain sille tarkoitettuun tavanomaiseen käyttöön käyttöohjeiden mukaisesti. Lainaksiottaja on vastuussa ja korvausvelvollinen kaikesta vahingosta, joka laina-aikana laitteille tai muulle kalustolle aiheutuu puutteellisen huollosta tai käsittelystä ja mikäli ei voida osoittaa, että kyseessä on normaalista kulumisesta aiheutuva vika. Jos laite tai muu lainattava kohde häviää, tuhoutuu tms. on lainaksiottaja velvollinen korvaamaan sen käypäiseen arvoon tai maksimissaan uushankinta-arvoon.
  Lainaksiantaja ei vastaa kaluston käytöstä tai rikkoutumisesta lainaksittajalle tai kolmansille osapuolille mahdollisesti aiheutuvista välillisistä tai välittömistä kustannuksista tai vahingoista.
Siirtäminen ja huomautukset Koneen tai laitteen lainaussopimuksen siirtämisestä kolmannelle osapuolelle on sovittava laitteen omistajan kanssa. Mikäli laitteessa tai sen varusteissa on huomautettavaa, on siitä ilmoitettava viipymättä lanaksiantajalle, mahdollinen hyvitys lainaushinnassa lasketaan ilmoitushetkestä lähtien.
Maksu Lainausmaksu maksetaan palautettaessa käteisellä tai tilille. Maksuaika 7 pv netto. 

 

Lainaksiantaja:     Tilinumero:
Vihdin ekokylä ry   FI73 5298 0660 9143 75
Linnanniituntie 40 A, 03100 Nummela Viite:
p. 0400-871797     20019

Kenelle Linnanniitun ekoasuminen sopii?

Jos haluat asua pääkaupunkiseudulla, mutta ruuhkat, saasteet ja meluhaitat, asumisen turvattomuus ja ahtaiden asuntojen kalliit neliöhinnat ajavat sinut ajattelemaan toisia vaihtoehtoja, Linnanniitun ekokylä voi olla ratkaisu ongelmiisi.

Ekokylä ei nimestään huolimatta tarkoita paluuta maanviljelyskulttuuriin ja aikaan ilman internetiä. Linnanniitun tarkoituksena on tarjota asukkailleen kylämäinen miljöö nykyaikaisin palveluin ja tekniikoin. Pääkaupunkiseudulta ei tarvitse muuttaa pohjoisen lakeuksille voidakseen arvostaa luontoa ja elääkseen sen keskellä – ekokylä tarjoaa luonnonläheisyyttä, uudenaikaista teknologiaa ja kätevät yhteydet välttämättömiin palveluihin.
Ekokylän ekologisuus perustuu rakentamisen ekologisuuden lisäksi siihen, että kaikki palvelut ovat lähellä – vähintään pyöräilyetäisyydellä. Kylämäinen asumismiljöö tarjoaa mahdollisuuden vähentää etätyön kustannuksia ja eristäytyneisyyttä, kun työ- ja kokoustilat voidaan suunnitella tarpeiden mukaan yhteisiin tiloihin.

Ekokylä on asukkaidensa näköinen. Kylä koostuu lähinnä omakoti- ja pientaloista, joiden suunnitteluun ja rakentamiseen asukkailla on laajempi vaikutus kuin perinteisessä asuntokaupassa. Asukasrakenteesta pyritään saamaan mahdollisimman monipuolinen niin että sekä vanhukset, lapset että työssä käyvät, etätyöskentelevät ja kodissa lapsia hoitavat vanhemmat saavat kaiken tarvitsemansa. Ekokylä ei ole autio päivisin niin kuin perinteinen työssä käyvien lähiö, sillä sieltä löytyy yhteisö ja toimintaa niillekin, jotka pysyvät kotona.

Ekokylä tarjoaa mahdollisuuden kaikkeen elämiseen!

Linnanniittuun on tulossa erilaisia asuntoja ja asumismuotoja, omakotitaloja ja mahdollisuus myös ryhmärakentamiseen.

Tontti varataan ja ostetaan kunnalta. Varsinaisen ekokylän alueella on vapaana kaksi omakotitonttia (Nummelan omakotitontit -> Linnanniittu). Kunnan tonttikaupan neuvottelujen ollessa käynnissä, ilmoittaudutaan ekokylän edustajille, jolloin katsotaan miten asumisen tavoitteet saataisiin parhaiten sopimaan ekokylän kokonaisuuden tavoitteisiin. Ekokylän talot ovat monimuotoisesti ekologisia arvoja toteuttavia, mutta pääasiallisesti tavoitellaan lähellä passiivitalon energiatehokkuuden ominaisuuksia ja mahdollisimman vähän luontoa kuluttavia materiaaleja. Materiaaleina on käytetty tavallista puurakennetta ja luonnonmukaisia lämpöeristeitä, kuten selluvillaa, olkisaviharkkoja, olki- ja ruokopaalitekniikkaa sekä kierrätettyjä hirsikehikkoja.

Osuuskunta Linnanniittu tarjoaa hankkeen valmisteluun liittyviä neuvoja ja laajan osaajaverkoston. Osuuskuntaan liittyminen on vapaaehtoista, samoin muu yhteisöllisyys, mutta Osuuskunta pyrkii avustamaan kaikin keinoin ekologisia tavoitteita.

Ekologia

Ns. matalaenergiataso on jo lakisääteinen. Rakentamisessa noudatetaan kunnan rakentamistapaohjeita. Yhteyshenkilöt voivat antaa lisätietoja uusista ekologisista ratkaisuista.

Ekologisuutta voidaan toteuttaa monella eri tasolla:

  • energiatehokkuus
  • uusiutuvan energian käyttäminen
  • luonnonmukaiset ja vähän ympäristöä kuormittavat kierrätettävät materiaalit
  • rakentamisen aikainen energian vähäinen käyttö
  • rakennusten suunnittelu asumisen aikaiseen pieneen energian kulutukseen
  • asumisen ekologisuus
  • elinkaaren ekologisuus, pitkäikäinen ja monikäyttöinen, muunnelta ratkaisu
  • ...

 

Arkiekologisuus

Kuva: Bruno Erat 2008.

Linnanniitun alue ja sijainti

Linnanniitun alue sijaitsee Vihdin kunnassa parin kilometrin päässä Nummelan keskustasta, jossa on kaikki tarvittavat palvelut ja harrastusmahdollisuudet. Nummelasta pääsee bussilla vähintään kerran tunnissa Helsinkiin edullisesti Vihtilipulla. Tulevaisuudessa lähelle rakennetaan myös rautatieyhteys Espoon keskuksen kautta ja lähin asema tulisi noin kilometrin päähän ekokylästä.

Linnanniitun alue ja sijainti on esitetty Vihdin kunnan asemakaavamateriaalissa. Linnanniitulle on laadittu asemakaava, joka sisältää toistasataa rakennuspaikkaa rivi- ja omakotitaloille. Maat ovat pääosin kunnan omistamia.

Alueella on suurehko peltoaukea, jota ympäröivät metsäiset kukkulat ja korkea kalliomuodostuma, historiallinen Linnanmäki. Lähellä on myös suojeluun ehdotettu pähkinälehto ja sekametsää.

Pellon keskellä virtaa puro laskien Enäjärveen ja sen varrelle on kaivettu lampi, jonka rantaan osuuskunta aikoo rakentaa rantasaunan.

Pellot ovat olleet luomuviljelyssä. Osa niistä vuokrataan palstoina asukkaiden käyttöön, koska ne ovat kunnan omistuksessa.

Linnanniitun alueella on kunnallistekniikka.

Lisää karttoja sekä kuvia alueesta:

 

Vihdin kunta

Vihdin kunnassa on noin 27 000 asukasta, Nummelassa noin 13 600, matka Helsinkiin 45 km. Veroprosentti on 19,25. Nuuksio on suurimmalta osaltaan Vihdissä.

Vihdin teatteri on vireä ja kunnassa on paljon erilaista liikuntatoimintaa ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Musiikkikoulu ja kuvataidekoulu, taidegalleria ja Hiiden Opisto tarjoavat virikkeitä.

Nummelan keskustassa on linja-autoasema, kaupat ja marketit, apteekki, Alko, posti, useita erikoisliikkeitä ja palveluja, suutari, ompelija ja monta erilaista ravintolaa. Lisäksi terveyskeskus, kunnan palvelupiste, kirjasto, uimahalli, koulut ja lukio, ammattikoulu, Kela, kirkko ja seurakuntakeskus, kierrätyspiste, torikauppaa yms.

Urheilu- ja pallokenttiä sekä harjulla hyvät lenkkipolut. Uimarantoja on pyörämatkan päässä, Enäjärvi, Myllylampi ja Hiidenvesi, josta tulee kalamiehille myös kuhaa.

Ala-asteen koululle ollaan kaavoittamassa paikkaa näillä näkymin läheisen Pajuniitun pellon alueelle aivan lähelle Linnanniitun aluetta. Myös uutta päiväkotia suunnitellaan Huhdanpellolle.

 

 

 

Vihdin Nummelaan kasvaa ekologisen rakentamisen kylä. Kauniiseen metsäisten mäkien ympäröimään laaksoon rakennetaan ympäristöystävällistä kyläyhteisöä, jolla pyritään virkistämään vanhaa yhteisöllistä kylätoimintaa. Ekologisuuteen tähtäävät rakentamistavat vaihtelevat perinnerakentamisesta nykyaikaisiin energiatehokkaisiin passiivitaloihin.

Talojen energiaratkaisut perustuvat erilaisiin uusiutuviin energialähteisiin. Asukkaat ovat valinneet taloilleen energianlähteeksi joko maalämmön, ekologiseksi kehitetyn puulämmityksen ja/tai aurinkopaneelit. Kylästä tulee vihreä ja viihtyisä puutarhoineen ja toimintamahdollisuuksineen. Kylälle on suunniteltu yhdessä kunnan kanssa yhteinen suuri puutarha-alue, josta on myös mahdollista vuokrata puutarhaviljelypalstoja. Kunta on jo rakentanut kylään erittäin toimivan ja suuren pelikentän sekä leikkipuiston. Paikasta halutaan monenikäisten ja erilaisten ihmisten asuinalue, jossa on mahdollisuuksia myös yhteisöllisen toimintaan kuten kulttuuri- ja harrastustoimintaan sekä vuodenaikajuhliin.

Vihdin Ekokylä ry ja taustajärjestönä toimiva Osuuskunta Linnanniittu vastaavat alueen asukastoiminnasta ja osallistuu hankkeiden valmisteluun. Ajankohtaisia hankkeita ovat suuri yhteinen puutarha-alue, savusauna ja tupa lammen rannalla sekä  ladon pystytys kesätapahtumien käyttöön. Laidunalueella on myös perinteisesti kesälampaita ja mahdollinen muu hyödyntäminen kuuluu tulevaisuudensuunnitelmiin. Kylän yhden kiinteistön pihalle on myös hankittu jo kanoja, jotka ovat vapaana liikkuvina koko kylän lemmikkejä!

Vihdin kunta ja Vihdin Ekokylä ry (sekä Osuuskunta Linnanniittu) yhteistyössä

Entisen Elokylä ry:n aloite käynnisti Vihdin ekokylähankkeen. Sopivaksi alueeksi katsottiin Linnanniitun alue parin kilometrin päässä Nummelan keskustasta. Kunta lähti kaavoittamaan aluetta tavoitteena ympäristöystävällinen asuinalue. Jotta tulevilla asukkailla olisi mahdollisimman paljon yhteistä ja sananvaltaa toteutuksessa, perustettiin Linnanniitun osuuskunta. Osuuskunnan tarkoituksena on järjestää asukkaiden yhteistoimintaa ja vaikuttaa alueen kokonaissuunnitteluun. Osuuskunnan tehtävänä on myös ylläpitää yhteistiloja, huolehtia yhteisistä kiinteistöistä ja puutarha-alueista sekä niiden tehtävistä.

Myöhemmin Osuuskunnan tilalle kylän toimintoja ylläpitämään ja yhteisöllisyyttä vaalimaan on perustettu Vihdin Ekokylä ry, joka mahdollistaa asukkaiden ja muidenkin asiasta kiinnostuneiden liittymisen toimintaan ilman Osuuskunnan jäsenyyden vaatimaa taloudellista panostusta. Vihdin Ekokylä hallinnoi puistoalueella tapahtuvia toimintoja ja hoitaa käytännön tasolla niitä tavoitteita mitä Ekokylälle muutenkin on asetettu. Yhdistys myös hoitaa peltoalueiden viljely- sekä palstatoimintaa ja laitelainausta.